Tanulmányúton jártunk az Innovatív Dél-Zala térségben

A Közös kertünk: Zala projekt első tanulmányútjára az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület területén került sor 2014. augusztus 22-én. A programon a partner LEADER Helyi Akciócsoportok, azaz a Zala Termálvölgye Egyesület és a Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület területéről 20-20 fős csoport vett részt. A tanulmányút célja a zalai dombok hasznosítására mintaértékű fejlesztések bemutatása a projektpartnereknek.

Részletek a tanulmányút során felkeresett fejlesztésekről:

1. állomás 9.00–10.20 Kisrécse – Czinki Nosztalgia Parasztudvar bemutatása (önerős fejlesztés)
A tulajdonosa Dr Czinki László kertészmérnök, aki sokáig Németországban dolgozott, majd hazatelepülve falusi szállásadással kezdett foglalkozni.
A kisrécsei parasztudvar ideális gyerekes családok üdülésére, mert ez egy öreg falusi portát képvisel, különböző házi- és haszonállatokkal, régi mezőgazdasági gépekkel és eszközökkel, rétekkel, karámokkal, gyümölcsfákkal, szőlővel, veteményes kerttel. Az udvaron biztosított a vendégek számára egy 12 férőhelyes „társalgó” szaunával, ezen kívül egy 20 személy használatára alkalmas úgynevezett, „dühöngőt” borospincével, kemencével, grillezővel, bográccsal, továbbá különböző játszási és foglalkozási lehetőséget, mint lovaglási, lovas kocsikázási, valamint gyalog- és kerékpár túrázási lehetőséget. Az itt pihenők kivehetik részüket a munkából (pl. traktorvezetés). Működik egy Galéria is Czinki Ortrun és művészbarátaink műveivel, ezenkívül egy „Parasztudvar múzeum” számos érdekes gyűjteménnyel.

2.állomás: 10.35-11.35 Nagyrécse, Bacónaki-hegy – Hajdú Gézáné, falusi vendéglátó szőlőhegyi rendezvény-helyszínének bemutatása (LEADER fejlesztés)
Hajdúék Budapestről találtak rá a „Zalai csodára”, s lettek a dél-zalai falusi turizmus meghatározó személyiségei. A Hajdú Házat egy présházból alakították ki modern felszereléssel, hagyományos népi bútorokkal, díszítésekkel; kitűnő szálláslehetőség egész évben a csendes, hangulatos szőlőskerti pihenésre. 2012-ben LEADER támogatás keretében valósult meg a Bacónaki hegyen álló kápolnával szemben az a rendezvényhelyszín, melyet az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület a LEADER pályázatok első körében támogatott. Hajdú Gézáné családi vállalkozásként a falusi szállásadásra alapozva indította új elképzeléseit. A kerítéssel szegélyezett területen öltöző, tároló és szociális helységeket alakítottak ki. A 20 m2-es szabadtéri színpadot befedték, köré rönk asztalokat és padokat szereztek be. Az így kialakított térben rendszeresen szerveznek kulturális programokat, hegyi vásárokat.

3.állomás: 12.00-13.45 Gelse – Ebéd a 7 Ördög Vendéglőben

4. állomás: 14.00-15.25 Kerecsenyi állatpark és helyitermék-feldolgozás megtekintése (önerős fejlesztés)
A kerecsenyi fejlesztés a település központi részén található. A Kerecsenyi állatpark létrehozását az önkormányzat indította útjára, hogy a község közepén található elhanyagolt, kihasználatlan területnek új funkciót adjon. Az állatpark alapjait a településnek ajándékozott néhány futómadár (emu) és bivaly adta.
Az állatok gondozásával együtt indult a szálláshely kialakítása, majd a vállalkozóként tevékenykedő polgármester, Réti Alfréd saját családi gazdaságát is kibővítette, és megjelentek a kecskék és lovak a réten.
Ma az önkormányzattól bérelt ingatlanon folyik a munka és bekapcsolódtak a házi sajt előállításba is.

5. állomás: 15.45–17.20 A zalaszabari Zobori KalandoZoo megtekintése a szőlőhegyen (LEADER fejlesztés)
A kalandpark az aktív pihenést, ökoturizmust kedvelő fiatalok, családok, baráti társaságok, iskolák és cégek számára remek kikapcsolódási, szabadidő eltöltési lehetőséget kínál. 2 LEADER fejlesztés eredményeként egy kötélpályával és hozzá tartozó sport területekkel (íjász, kézilabda, lézerharc) rendelkezik, valamint 2014 nyarától egy fedett száraz csúszdapark épült.

A tanulmányúton készült képek megtekinthetők a honlap galériájában.